Laat het los .jpg

Ties van Reis-Expert: "Laat het los! Op reis heb je niet altijd de controle"

Ties is 37 jaar en woont in Naaldwijk. Hij is getrouwd met Emma en samen hebben ze een zoontje, Woody. Een tweede kindje is op komst. Ties werkt als contentmarketeer en heeft samen met zijn broer de reiswebsite reis-expert.nl.

NIEUWE GEZINSDYNAMIEK

Met de komst van een tweede kind verandert de gezinsdynamiek. Ties kijkt ernaar uit, al zal het ook zeker wennen zijn. "Ik wist sowieso dat het niet bij één kind zou blijven. Maar dat je zo’n band zou hebben met je kind, dat had ik nooit verwacht. Het is veel leuker, en natuurlijk ook veel zwaarder dan verwacht. Dat zal bij een tweede nog meer zijn, maar ik kijk er desondanks weer erg naar uit". 

"Woody begrijpt enigszins dat er een broertje of zusje aankomt. Hij geeft mama's buik kusjes en we vertellen hem dat papa's kantoor straks de babykamer wordt. Maar of hij het echt begrijpt, is een andere vraag." Het idee dat ze straks met z'n tweeën zijn, elkaar vermaken, het huis op zijn kop zetten en vooral, naar elkaar toe trekken. Dat lijkt me meer dan bijzonder en ik ben erg nieuwsgierig naar de dynamiek dan". 

Als man zijnde hoor je vaker dat de eerste maanden niet zo boeiend zijn. "Het is natuurlijk wel bijzonder, maar wat kun je echt doen met zo'n klein hummeltje?" Nu Woody wat ouder is, is het echt leuk om dingen met hem te doen", zegt Ties enthousiast. Hij vervolgt: "dat is iets waar ik bij een tweede kindje ook enorm naar uitkijk."

Ties geniet ervan om te zien hoe gelukkig Emma is om zwanger te zijn (op wat kwaaltjes na).  "Die ontwikkeling die je als mens doormaakt. Zij maar ik ook, dat hele proces van partner naar ouders worden, dat vond ik heel mooi om mee te maken".

op babymoon in nederland 

Het begrip  'babymoon' kende Ties niet. Maar ik denk dat als je het aan een vrouw had gevraagd, dat die het wel weet. Onze zoon is geboren in coronatijd, dus we konden sowieso bijna nergens heen, we hebben niet heel bewust een babymoon gedaan. Alhoewel we wel een paar dagen in Nederland weg zijn geweest toen het kon, dat wel. Maar ik zou nu niet eens meer precies weten waar we toen heen gingen. Maar we hebben toen wel bewust gekozen om nog even weg te gaan, omdat je weet dat de situatie thuis gaat veranderen.

Het klinkt cliché maar het is wel fijn dat je dat nog even doet. Je hebt eigenlijk geen idee wat je straks te wachten staat. Ik was sowieso niet heel erg van de boeken en onderzoek, maar zelfs als je dat wel doet kan je je niet voorbereiden op wat komen gaat. Dus het idee dat je nog heel bewust hebt genoten, is wel fijn.

De eerstvolgende reis die we maakten nadat er versoepelingen kwamen was dus mét kind, toen naar Ibiza. Nou ik denk dat je beter met een kleine baby kan gaan dan met een kind van een halfjaar oud, want hij was toen niet de beste slaper en dat hebben we geweten. Maar ook ondanks dat, is het belangrijk dat je er van geniet.

hoe geniet je ongedwongen, zonder dat er druk op ligt tijdens een vakantie of weekendje weg?

Ik denk dat het heel erg gaat over bewust stilstaan. Het ligt er helemaal aan hoe je in het leven staat: maar ik sta tegenwoordig wel echt meer stil bij de kleine momentjes. Meer het tussendoor genieten van iets kleins wat je kind doet dan dat je een hele dag voor jezelf hebt. Als je al die genietmomentjes achter elkaar plakt en constant herhaalt, heb je uiteindelijk denk ik echt wel dat ontspannen en gelukzalige gevoel te pakken. Ik probeer heel bewust gas terug te nemen na werktijd bijvoorbeeld. Vroeger nam je vrije tijd meer voor lief, nu plan ik het bewust in. Voor mezelf maar óók met mijn zoon.

Op vakantie vindt Ties met zijn gezin met name de ontspanning op het strand. : "kinderen kunnen daar ook heerlijk rondrennen en hun ding doen. Dus alhoewel je geen echte me-time hebt, voelt het wel al zo. Zoek dus plekken op waar je gelukkig van wordt en dat hoeft niet altijd een kinder activiteit te zijn. Het leven draait niet alleen om je kind, jouw kind kan vaak prima meedoen met een activiteit voor volwassenen. Zo kom je zelf ook aan je trekken". 

Heb je tips voor quality time samen? 

We wonen vlakbij het strand en dat is wel een beetje onze plek, dus gaan we daar vaak heen en zijn we er elk seizoen wel te vinden. Dat deden we al voordat Woody er was en nu eigenlijk nog meer, nu Woody er is en helemaal nu Emma weer zwanger is. Je merkt dat je er weer meer de tijd voor neemt omdat je weet dat het straks weer een uitdagende tijd wordt met een baby. Dus ik zou zeggen: ga vaak op zoek naar jouw favoriete plekje, thuis of buiten, het maakt niet uit wat het is, maar zorg dat je er kan opladen.

Wat is volgens jou dé tip om echt nog samen te doen?

Ik zou denk ik meer willen stilstaan bij het feit dat je nog met z’n tweeën bent. Je realiseert je nu hoe erg je thuissituatie straks verandert en dat hakt er best wel in soms. Dat weet je van tevoren niet. Maar maak ook afspraken met elkaar daarover, hoe je dat straks voor je ziet en communiceer over hoe je het straks gaat doen. Spreek uit wat je belangrijk vindt en wat je wensen zijn als er straks (nog) een kindje bij jullie is. En hoe jullie elkaar daarin kunnen ondersteunen. In ons geval was het Emma die graag tijd wil blijven maken voor vriendinnen en graag yoga op het strand doet in het weekend, voor mij is het kitesurfen. Nou dat moet je elkaar dan wel gunnen en als je dat van elkaar weet en van tevoren hebt besproken, dan is het in een nieuwe situatie ook makkelijker om begrip voor elkaar te blijven opbrengen.

Kite surfing

paspoort 

Naam: Ties 
Leeftijd: 37
Woonplaats: Naaldwijk 

Werkt als: Contentmarketeer en mede-eigenaar van reis-expert.nl
Vader van: zoontje Woody en een kindje op komst 

OP WERELDREIS MET KINDEREN

Ties en Emma hebben plannen in september voor een halfjaar naar Azië te reizen. De reden is dat ik zelf 10 jaar geleden dat heb gedaan en toen ultieme vrijheid voelde. Emma heeft ook altijd veel gereisd dus het zit wel in ons om vrijheid en avontuur op te zoeken. Met een kind gaan is wel anders natuurlijk dan als je samen of alleen reist, maar gewoon dat je meer tijd met z’n drieën hebt, en straks natuurlijk met z’n vieren, is de voornaamste reden dat we het gaan doen.

We werken allebei als freelancer en in mijn geval ook soms op afstand, dus dit was wel het moment en de mogelijkheid om het te doen.Straks moet Woody naar school, dus het was wel een beetje nu of nooit voor ons. Wij zijn gewoon reislustig, en je kan het dan wel blijven uitstellen, bij wijze van spreken tot je pensioen. Maar als je zoiets wilt moet er ook wel gewoon voor gaan vind ik. Ik bedoel, wie wil er niet een halfjaar doorbrengen met z’n eigen gezin?

Als je werkt en een gezin hebt, zit je sneller vast in een dagelijkse routine, en juist daardoor is die drang nog groter geworden bij ons lijkt wel. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat mijn kinderen andere mensen en culturen leert kennen.

De plannen zijn nu wel enigszins verandert omdat mijn vrouw in december gaat bevallen. Maar ook met één kind zouden we niet van hot naar her reizen zoals we vroeger deden. We hoeven niet meer elke tempel te zien, elke bezienswaardigheid langs. We genieten gewoon van wat er op locatie is en maken geen strak plan.

Via mijn reiswebsite is dat ook wat ik altijd aan andere mensen adviseer: plan niet alles vol zodat er ruimte is voor spontaniteit. Wij nemen echt de tijd overal en nu met de bevalling van Emma helemaal. Bali stond niet op de planning, maar daar gaan we nu heen omdat daar een geboortecentrum zit waar Emma heel graag wil bevallen.

TIPS VOOR REIZEN MET KINDEREN

Volgens Ties is de sleutel tot een succesvolle reis de kunst van het loslaten. "Laat het los. Ga mee in de flow, probeer niet het ritme wat je thuis hebt na te bootsen. Kinderen zijn - uitzonderingen daargelaten - flexibel en als jij dat ook bent, komt het wel goed. Maak je niet te druk en plan niet te veel op een dag, zeker als je een kortere vakantie hebt, wil je eigenlijk met een kind niet te veel doen. Ga ook niet voor elke dag alle groenten opeten en om de juiste tijden slapen, het maakt je vakantie echt een stuk leuker.

Later herinner je je namelijk de tijd die je doorbrengt met elkaar, en hoe iedereen zich voelde, in plaats van of je lang in de rij stond ergens of dat je teveel geld moest uitgeven voor een dure zonnebrand of het omboeken van een vliegticket. De negatieve momenten zijn, als jij dat toelaat, vaak snel vergeten en zouden niet het moment moeten verpesten.  Dus laat het los voor zover dat kan, is mijn tip.

Op de vraag waar Ties het meest naar uitkijkt tijdens het reizen met Emma en Woody antwoordt hij: "toch wel dat je gewoon helemaal met z’n drieën bent en ongestoord kan genieten. Die tijd samen is echt het belangrijke, of dat nu in Azië is of dichtbij huis. Grappig genoeg staat het los van de plek"

Heb je advies voor aanstaande vaders? 

Als laatste advies voor aanstaande vaders raadt Ties aan om bewust tijd door te brengen met hun kind. "Probeer dan je telefoon echt weg te leggen, en ook al lukt dat niet áltijd, het is wel een intentie en zolang die er is, dan ben je een eind op weg." Hij adviseert ook om eventuele klusjes in huis af te ronden voordat de baby arriveert, aangezien hier later waarschijnlijk minder tijd voor is. 

"Maak ook tijd voor jezelf en doe waar je gelukkig van wordt, een hobby of afspreken met vrienden. Je bent vader maar ook nog steeds mens. Je hoort het tegenwoordig veel bij vrouwen maar voor mannen geldt natuurlijk hetzelfde. Dat wordt nog weleens onderschat". 

Ook interessant

Feelou zwangerschaps en voedingsbh.png

"De Feelou Zwangerschapsbh: ultiem comfort en duurzaamheid voor elke fase van je zwangerschap en daarna"

Noor, oprichtster van Feelou, woont in het bruisende Rotterdam met haar man, twee kids en een derde kindje op komst

Lees meer...
zwanger naar Curacao.jpg

Ontdek Daphne's favorieten: Babymoons naar het zonnige CuraƧao

Zonnebril op en de zwemkleding in de koffer, we gaan tropisch

Lees meer...
Babymoon-Carlton-151.jpg

Genieten van de parel van het zuiden: De Babymoon gids voor 's Hertogenbosch

Kun je de geur van verse Bossche Bollen al ruiken? Heb je de echo van de klokken van de Sint-Jan al in je oren

Lees meer...

Deze website maakt gebruik van functionele en geanonimiseerde analytische cookies. Lees meer in de disclaimer.

Sluiten