Zwemmen tijdens babymoon Savarin hotel.jpg

Tijdens mijn babymoon naar de wellness, waar moet ik op letten?

Ben je dol op de sauna, maar vraag je je af of je tijdens je zwangerschap nog kunt gaan? Het antwoord is ja! De sauna is dé plek om heerlijk tot rust te komen en even alles te vergeten, juist tijdens een zwangerschap is dit ontzettend belangrijk. Hou je veel vocht vast of heb je last van bekkenklachten? De sauna en zwemmen zijn dan de perfecte oplossing. Maar een sauna-bezoekje is niet geschikt voor iedereen tijdens de zwangerschap. In deze blog leggen we uit hoe dat zit.

naar de sauna tijdens zwangerschap

Wanneer kun je beter niet naar de sauna gaan?

Ben je nog nooit naar de sauna geweest? Stel dan je saunabezoek uit tot na de zwangerschap. Je lichaam moet teveel wennen aan iets nieuws en dat kan onnodig stress opleveren.

Tijdens het eerste trimester wordt saunabezoek afgeraden. De hoge temperaturen verhogen het risico op een miskraam en afwijkingen aan de hersenen of het hartje. Ook tijdens de laatste zes weken van je zwangerschap wordt een bezoekje aan de sauna afgeraden. Tijdens deze laatste weken is de kans groot dat je al een beetje ontsluiting hebt. Je hebt dan meer risico op een infectie.

Een alternatief voor ontspanning tijdens deze periodes van de zwangerschap is bijvoorbeeld zwangerschapsyoga of een zwangerschapsmassage. Bij een babymoon op Texel is een zwangerschapsmassage van 1,5 uur inbegrepen.

Bad hotelkamer babymoon

Wat zijn de voordelen van het gebruik van de sauna tijdens de zwangerschap?

De sauna is een populaire manier om te ontspannen en stress te verlichten, ook tijdens de zwangerschap. Gebruik van de sauna heeft een positief effect op je doorbloeding. Je kindje is via de navelstreng en placenta verbonden aan jouw bloedomloop, dus ook op je kindje heeft dit een positieve invloed. Doordat de doorbloeding verbetert, voel je je ook wat fitter en ben je dus minder moe tijdens je zwangerschap.

Ook brengt een bezoekje aan de sauna je hormoonspiegels in evenwicht. Stemmingswisselingen zijn voor iedere zwangere vrouw wel herkenbaar en dat komt vaak door al die hormonen die door je lijf gieren. Veel invloed heb je er natuurlijk niet op, maar een saunabezoek kan wel helpen je hormoonspiegels in evenwicht te houden waardoor jij minder last hebt van de wisselende stemmingen.

Een dagje sauna zorgt ervoor dat je vocht verliest. Het is een tijdelijke oplossing maar wel erg fijn als je (veel) vocht vasthoudt.

naar de sauna babymoon

Waar moet je op letten als je naar de wellness gaat?

Bij te lang sauna gebruik heb je een hogere kans op uitdroging en duizeligheid. Drink genoeg water, haal een frisse neus en blijf niet langer dan 10 minuten in een sauna zitten. Warmte stijgt op, kies daarom voor het laagste bankje. Je zit dan ook dichtbij de uitgang waardoor je de sauna snel kunt verlaten.

Door de warme temperaturen kan je hartslag verhogen. Omdat je lichaam opwarmt, gaat je hartslag en die van je kindje omhoog. Dit kan geen kwaad. Vergelijk het met fietsen of traplopen. Luister goed naar je lichaam.  

bubbelbad babymoon wellness


Nog een aantal belangrijk dingen op een rijtje

  • Overleg altijd vooraf met je verloskundige of gynaecoloog. Iedere zwangerschap verloopt anders.

  • Maak geen gebruik van sauna's met hoge temperaturen (90-95°C). Kies voor de sauna’s tussen de 60-80°C.

  • Een infrarood sauna mag gedurende de hele zwangerschap niet. De straling is niet goed voor je kindje. Dit geldt ook voor de zonnebank.

  • Koel af onder de douche en sla het dompelbad even over. De overgang tussen warm en koud is te groot.

  • Zit niet te lang in een warm bad. Beperk dit tot 10 – 20 minuten. Het hangt ervan af of je dit gewend bent. Luister goed naar je lichaam.

Genieten van de wellness tijdens jullie babymoon

Wil je ultiem ontspannen? Boek dan een babymoon met wellness. Dit kan bijvoorbeeld bij het Savarin hotel in Rijswijk. Het gebruik van Cityspa Spavarin is inbegrepen. Rust en ontspanning staan hier centraal. Trek een paar baantjes in het zwembad, geniet in één van de sauna’s en kom tot rust in de rustruimte. Badjassen, handdoeken en slippers zijn bij het arrangement inbegrepen.

Liever niet in de sauna tijdens je zwangerschap maar wel ontspannen? Ga zwemmen! In het zwembadwater voel jij je gewichtsloos, wat ontzettend fijn is bij bijvoorbeeld bekkenklachten of rugpijn. Je wordt door het water gedragen waardoor de pijn minder wordt. Bij het Savarin hotel in Rijswijk, Hotel Maison Haas Hustinx in Maastricht en bij Hotel Merlet zijn het gebruik van het zwembad inbegrepen. 

We wensen je een ontspannen wellness moment samen tijdens jullie babymoon! 

Ook interessant

Feelou zwangerschaps en voedingsbh.png

"De Feelou Zwangerschapsbh: ultiem comfort en duurzaamheid voor elke fase van je zwangerschap en daarna"

Noor, oprichtster van Feelou, woont in het bruisende Rotterdam met haar man, twee kids en een derde kindje op komst

Lees meer...
zwanger naar Curacao.jpg

Ontdek Daphne's favorieten: Babymoons naar het zonnige Curaçao

Zonnebril op en de zwemkleding in de koffer, we gaan tropisch

Lees meer...
Babymoon-Carlton-151.jpg

Genieten van de parel van het zuiden: De Babymoon gids voor 's Hertogenbosch

Kun je de geur van verse Bossche Bollen al ruiken? Heb je de echo van de klokken van de Sint-Jan al in je oren

Lees meer...

Deze website maakt gebruik van functionele en geanonimiseerde analytische cookies. Lees meer in de disclaimer.

Sluiten